Ceza alan kişiye ne denir?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMK) “Sanık; ceza kovuşturmasının başlangıcından itibaren hüküm kesinleşinceye kadar suç şüphesi altında bulunan kişidir” denilmektedir (CMK m. 11).
Suçlu olan kişiye ne denir?
Suçu işleyen kişiye suçlu veya suçlu denir. Bir kişinin yasal anlamda suçlu sayılabilmesi için, suçun o kişi tarafından işlendiğinin mahkeme tarafından kanıtlanması gerekir. Suçlu sayılan kişiye “şüpheli” denir ve mahkemeye suçlamayla sevk edilen kişiye “sanık” denir.
Suçlanan kişiye ne denir?
30 Ekim 2022’de incelenen kararlı sürüm gösteriliyor. İncelenmeyi bekleyen bir değişiklik var. Sanık, suç işlediği varsayıldığı için mahkemeye getirilen kişidir. Ceza davası başlatılan ve ceza mahkemesinin kararı kesinleşene kadar suçtan şüphelenilen kişi.
Tutuklu kişiye ne denir?
Hükümlü veya tutuklu; Toplumdan dışlanan ve eylemiyle başkalarının haklarını yasal olarak ihlal ettiği gerekçesiyle rehabilite edilen hükümlü kişi. İsteği dışında belirli veya belirsiz bir süre hapiste kalmaya zorlanır. Bu cezanın sonunda kişi topluma salıverilir.
Cezaevine giren birine ne denir?
Hapishaneler veya cezaevleri, hükümlü kişilerin cezalarını çekmek için hapsedildikleri yerlerdir. Türkçede zindan ve cezaevi kelimeleri bazen aynı anlamda kullanılır – özellikle eski metinlerde. Mahkumların hükümlülerden ayrı tutulduğu yere gözaltı merkezi denir.
Sanık diye kime denir?
Şüpheli, soruşturma aşamasında yani yargılama aşamasında bir suçtan şüphelenilen kişidir. Sanık, şüpheliye karşı dava açıldığında kovuşturma aşamasında bir suçtan şüphelenilen kişidir. Başka bir deyişle, sanık şüphelinin halefidir.
Suçlu insan ne demek?
Hukuki olarak, suç, bir toplumun yasal kurumları tarafından bir ceza veya güvenlik tedbiriyle cezalandırılan bir eylemdir. Suçu işleyen kişiye suçlu denir.”
Şüpheli kime denir?
Yasal olarak, kolluk kuvvetleri ve savcılık düzeyinde bir suçtan şüphelenilen bir kişiyi ifade eder. Günlük dilde “şüpheli” ve “sanık” terimleri aynı şeyi ifade etse de, yasal olarak bu terimler farklıdır. Savcılık bir kişinin belirli bir suçu işlemiş olabileceğine inanıyorsa, o kişi şüpheli olarak kabul edilir.
Şikayet edilen kişiye ne denir?
“Müşteki” kelimesi aynı zamanda “şikayetçi” anlamında da kullanılır. Şikayetçi, şikayet hakkını kullanan ve savcılığa veya ilgili kuruma başvuran kişidir.
Müdafii kime denir?
c) Müdafi: Ceza muhakemesinde şüpheli veya sanığın savunmasını yapan avukatı, d) Vekil: Ceza muhakemesine katılan, suçtan zarar gören veya mali sorumluluğu bulunan kişiyi temsil eden avukatı,
Suçu kesinleşmemiş kişiye ne denir?
Bir suçla itham edilen kişi (şüpheli), kanuna göre suçluluğu sabit olmadıkça masum (suçsuz) sayılır.
Müşteki kime denir?
Şikayetçi, suçtan zarar gören veya suçun mağduru olan kişidir. Şikayetçi, yargılama başladıktan sonra ceza mahkemesine katılmak için başvuruda bulunursa ve mahkeme şikayetçinin katılma başvurusunu kabul ederse, şikayetçi katılımcı olur.
Hapishanedeki insanlara ne denir?
Mahkum, bir suçtan suçlu bulunan ve mahkeme tarafından cezaya çarptırılan kişidir. Mahkum, henüz mahkeme tarafından bir suç işlemekten hüküm giymemiş kişidir.
Tutuklamayı kim yapar?
4.1. Tutuklama emri, hem ceza kovuşturması aşamasında hem de soruşturma aşamasında verilebilir. Soruşturma aşamasında tutuklama emri, cumhuriyet savcısının talebi üzerine ceza adalet hâkimi tarafından verilir.
Sanık ceza alır mı?
Ancak, kişi suçlanmadan veya aleyhine bir suçlama yöneltilmeden önce, davacı-davalı olur. Bu durumda, davacı-davalı olarak anılan kişinin cezalandırılma olasılığı vardır. Kendisi hakkında ayrı bir şikayet yoksa, şikayetçiler cezalandırılmayacaktır.
Suçu kesinleşmemiş kişiye ne denir?
Bir suçla itham edilen kişi (şüpheli), kanuna göre suçluluğu sabit olmadıkça masum (suçsuz) sayılır.
Ceza terimi nedir?
Ceza, bir yaptırım türü olarak, suç veya haksızlığı işleyen kişiye yargı kararıyla verilen bir yoksunluk duygusu veren bir tepkidir.
Suç geçmişine ne denir?
1. Tekrar suç işleme; daha önce işlediği bir suçtan kesin olarak mahkûm olan bir kimsenin, mahkûmiyetin kesinleşmesinden itibaren kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suç işlemesidir.
Hükümlü ve tutuklu arasındaki fark nedir?
“Hükümlü” terimi, yargılamanın sonunda hüküm giymiş ve ceza almış bir kişiyi ifade eder. Başka bir deyişle, bir yargılama gerçekleşmiş, mahkeme kararını vermiş ve kişi hüküm giymiş demektir. Mahkum, sanığın yargılanmasının hala devam ettiğini ve yargılamanın sonunda kişinin cezalandırılıp cezalandırılmayacağının belli olmadığını belirtir.