Alacak davası hangi hallerde açılır?
Söz konusu borç vadesi geçmişse borç davası açılabilir. Borç davası açmanın şartlarından biri borcun ödenmesi için son tarihin geçmiş olmasıdır. Alacaklı daha önce borçludan borç için herhangi bir ödeme almamış olmalıdır.
Avukat olmadan alacak davası açılabilir mi?
Aksine, bir kişi herhangi bir konuda dava açma özgürlüğüne sahiptir. Öte yandan avukat, kişi için isteğe bağlıdır ve kişi istediği zaman bir avukata danışarak dava açabilir. Ancak, bir avukatla çalışmak istemiyorsa veya buna ihtiyaç duymuyorsa, elbette bir avukat olmadan süreci yürütmekte özgürdür.
Alacak davası nasıl ispatlanır?
Borç takibinde alacaklı, ileri sürdüğü alacağını, sözlü veya yazılı, ortak bir belgeye dayanan bir sözleşme ile ispat etme hakkına sahiptir.
Alacak davasını kimler açabilir?
(1) Alacaklının, davanın açıldığı sırada alacağın tam miktarını veya değerini belirlemesinin mümkün veya imkânsız olduğu hâllerde alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari miktarı veya değeri belirterek belirsiz alacak davası açabilir.
Alacagini almak için ne yapmalı?
Türk hukukuna göre, bir kişinin borçlarını tahsil etmek için iki seçeneği vardır. İlk seçenek dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. Vadesi gelmiş ve ödenmesi gereken herhangi bir borç için icra işlemi yapılabilir.
Kanıt olmadan dava açılır mı?
İspat yükümlülüğü, bir suçun işlendiğini iddia eden kişidedir. Eğer ispat edemiyorsa, sorun yoktur.
Alacak davasında şahit yeterli mi?
Fotoğraf, belge, video ve tanık ifadeleri delil olarak değerlendiriliyor.
Dava açmak için ne kadar para gerekli?
Dava açmanın ortalama maliyetinin 500 ile 1.000 TL arasında olduğu bilinmektedir. Davalar şahsen mahkemeye gidilerek veya online olarak açılabilir. Mahkemede şahsen dava açıldığında dava açma maliyetinin mahkeme hazinesine ödenmesi gerekir.
Davayı kaybeden avukat ücretini öder mi?
Karşı tarafın avukatlık ücreti: Kaybeden taraf karşı tarafın avukatlık ücretini ödemek zorundadır. Bu ücret davanın niteliğine göre değişir ve mahkeme tarafından belirlenir.
Alacak davası kaç ay sürer?
İş Mahkemesi’nde görülen bir dava genellikle 7 ila 9 ay içinde sonuçlanır. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davaların sonuçlanması bir yıla kadar sürebilir. Tüketici ve ticaret mahkemelerinde süreç biraz daha uzun sürebilir.
Tanıkla ispat sınırı kaç TL?
Belge sunma zorunluluğu ve belge sunma yasağına ilişkin tutar sınırı 2023 yılı için 14 avrodur.
Alacağını alamayan kişi ne yapmalı?
Süre içerisinde olumlu bir karar verilmezse, yani alacak tahsil edilmezse, ilamsız icra takibi başlatılabilir. İcra takibi, alacaklının borçluya karşı olan alacaklarını devlet aracılığıyla tahsil etmek için icra dairesine başvurduğu, alacaklının borçlunun rızası olmadan tahsil edemediği hukuki bir işlemdir.
Alacak davasına kim bakar?
Borç davası hangi mahkemede açılabilir? Borç davası açma süresi içinde tüm koşullar karşılanırsa, borç davalarını ilk derece hukuk mahkemesi görmeye yetkilidir. Ancak, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre, bazı durumlarda bu davalar sulh hukuk mahkemesinde de görülebilir.
Alacak verecek nereye şikayet edilir?
Cezai suçlarla ilgili raporlar veya şikayetler Başsavcılık Ofisi’ne veya kolluk kuvvetlerine iletilebilir. Valilik Ofisi’ne, İlçe Valiliği Ofisi’ne veya Mahkeme’ye iletilen tüm iletişimler ve şikayetler ilgili Başsavcılık Ofisi’ne iletilecektir.
Birine dava açmak için ne gerekir?
Dava açmak için yapmanız gereken tek şey ilgili mahkemeye başvuruda bulunmaktır. Başvuruyu yaptıktan sonra, başvuru ücretini ve posta masraflarını da ödemeniz gerekir. Ancak mahkeme işlemleri yasal sonuçları olan ve masraf doğurabilecek yasal bir süreçtir.
Ek dava hangi hallerde açılır?
Hangi hallerde ek dava açılabilir? Alacağın kalan tutarının hesaplanması, yeni delillerin ortaya çıkması veya mevcut kararda hukuki bir hata veya eksiklik bulunması halinde ek dava açılabilir.
Alacağını alamayan kişi ne yapmalı?
Alacaklı, borçlarını ödemeyen bir borçluya karşı iki yasal çözüm yoluna sahiptir. Alacaklının kullanabileceği ilk yasal çözüm, borçluya karşı bir borç davası açmaktır. … Diğer yasal yol, doğrudan talebe dayalı mahkeme dışı bir icra prosedürü başlatmaktır.
Hangi işçilik alacakları belirsiz alacak?
Yargıtay kararlarına göre, fazla mesai, genel tatil ücreti ve haftalık tatil ücreti, süresiz alacak davasının konusu olabilir.
500 TL için dava açılır mı?
Dava açmanın ortalama maliyetinin 500 ile 1.000 TL arasında olduğu bilinmektedir. Davalar şahsen mahkemeye gidilerek veya online olarak açılabilir. Mahkemede şahsen dava açıldığında dava açma maliyetinin mahkeme hazinesine ödenmesi gerekir.