Felsefede temellendirme ne demek?
Önerilen bir fikri veya eylemi ve nedenlerini açıklamaya gerekçelendirme denir. Gerekçelendirmenin temel amacı, yapılan iddiaları veya ifade edilen görüşleri ayrıntılı olarak açıklamak ve bunları gerekçelendirmektedir.
Temellendirilmiş olma ne demek?
Grounded teori, nitel araştırmalarda uygulanabilen sistematik bir yaklaşımdır. Amacı, verilere dayalı yeni teoriler geliştirmektir. Grounded teori yaklaşımında, veri toplama ve analizi aynı anda gerçekleşir (buna teorik örnekleme denir). Grounded teori, nitel araştırmalarda uygulanabilen sistematik bir yaklaşımdır. Amacı, verilere dayalı yeni teoriler geliştirmektir. Grounded teori yaklaşımında, veri toplama ve analizi aynı anda gerçekleşir (buna teorik örnekleme denir).
Tutarlılık temellendirme nedir?
Tutarlılık, felsefi düşüncenin çelişki içermeyen sağlam düşünce olduğu anlamına gelir. Çelişki, bir ifadenin aynı anda ve eşit derecede doğru ve yanlış olduğu iddiası anlamına gelir.
Mantıksal temellendirme nedir?
Bir filozof, sunulan fikri bir bütün olarak mantıksal bir anlamda ele alır ve açıklar. Buna “felsefede temellendirme” denir. Temellendirmede şunlar dikkate alınmalıdır: Sunulan görüş kanıtsal olmalıdır.
Epistemolojik temellendirme nedir?
Epistemik gerekçelendirme ilişkisi, bir sebep ile bir inanç arasında, ancak ve ancak sebep, inancın geçerli olduğu bir sebepse geçerli olan ilişkidir. Genel olarak, bir inancın haklı olabilmesi için inancın bir sebebe dayanmasının gerekli ancak yeterli olmadığı kabul edilir.31 Ekim 2002 Epistemik gerekçelendirme ilişkisi, bir sebep ile bir inanç arasında, ancak ve ancak sebep, inancın geçerli olduğu bir sebepse geçerli olan ilişkidir. Genel olarak, bir inancın haklı olabilmesi için inancın bir sebebe dayanmasının gerekli ancak yeterli olmadığı kabul edilir.
Bilginin kaynağı nedir?
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı zihindir. Zihin temelli bilgiler/gerçekler a priori ve bu nedenle değişmez ve bağlayıcıdır. İnsan zihni doğası gereği boş değildir. Rasyonalistlere göre, düşünmenin birincil biçimi tümdengelimli akıl yürütmedir.
Temellendirilmiş teori nedir?
Temellendirilmiş teori, yeni teorilerin mevcut bir teoriden başlamak yerine verilerin kendisinden türetildiği ve veri toplama ve analizinin yinelemeli olduğu sistematik bir tümevarımsal yaklaşımdır. Temellendirilmiş teori, neredeyse her zaman açık uçlu bir soru gerektiren nitel bir araştırmadır. Temellendirilmiş teori, yeni teorilerin mevcut bir teoriden başlamak yerine verilerin kendisinden türetildiği ve veri toplama ve analizinin yinelemeli olduğu sistematik bir tümevarımsal yaklaşımdır. Temellendirilmiş teori, neredeyse her zaman açık uçlu bir soru gerektiren nitel bir araştırmadır.
Kümülatif ne demek felsefe?
Birbirine eklenerek bir araya getirilmiş, katlanmış, biriktirilmiş ve büyüyen anlamlarını taşır. Felsefede kümülatif ne anlama gelir? Felsefede kümülatif kelimesi kullanıldığında felsefe bölümünün daha önceki araştırmaları sonucu biriktirilen bilgiye yeni bilgi eklemek anlamına gelir.
Filozof görüşleri herkes için geçerli mi?
Elbette, filozofların düşünceleri herkes için aynı gerçeği ifade etmeyebilir ve durum böyle değildir. Ancak, tüm bu düşünceler bir araya getirilip genel bir gerçeklik resmi oluşturulduğunda, her birinden çıkarılabilecek bireysel gerçekliklerin olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz.
Etik temellendirme nedir?
Ahlaki gerekçelendirme, en genel anlamıyla, her türlü öğüt, gelenek, ahlak ve etik (ahlak felsefesi) üzerine derin bir düşünmedir; oradan ahlaki fikir ve yargıları temellendirmeye ve gerekçelendirmeye yönelik eleştirel bir girişimdir.
Felsefede tutarlılık nedir örnek?
Bir kişinin görüş veya ifadelerinin birbirleriyle çelişmemesi tutarlılık olarak adlandırılır. Örneğin, birisi en büyük film yönetmenlerinin Avrupa’dan geldiğini söyleyip ardından Amerikan veya Avustralyalı yönetmenlerin isimlerini sıralarsa bu tutarlılık değildir.
Doğruluk gerçeklik temellendirme nedir?
Tanımı değişse de, “gerçeklik” kavramının özelliği, taşıyıcısının “varoluş” olmasıdır. Yani, kişi “gerçeği” söyleyemez, ancak gerçeği ifade eden ifadeler inşa edebilir. Başka bir deyişle, insan “gerçeği” konuşur, burada “gerçek”, ona karşılık gelen veya onu yansıtan gerçekliğin ifadesidir.
Felsefede temellendirme ne anlama gelir?
Temellendirme, felsefenin en önemli kısımlarından biridir. Bir fikrin, yargının veya ifadenin doğruluğunu kanıtlama ve bu doğruluğun nedenlerini ve gerekçelerini ortaya koyma yoluna gerekçelendirme denir.
Doğruluk ve gerçeklik arasındaki fark nedir?
Bunlar felsefi bir söylemde açıkça ayırt edilmesi gereken iki farklı kavramdır. Gerçeklik: Zaman ve mekanda var olan her şey. Doğruluk: Bir yargının veya ifadenin nesnesiyle uyumluluğudur.
Kime filozof denebilir?
Modern anlamda filozof, estetik, etik, epistemoloji, bilim felsefesi, mantık, metafizik, toplumsal teori, din felsefesi, siyaset felsefesi gibi felsefenin bir veya daha fazla dalına katkıda bulunan entelektüeldir.
Etik temellendirme nedir?
Ahlaki gerekçelendirme, en genel anlamıyla, her türlü öğüt, gelenek, ahlak ve etik (ahlak felsefesi) üzerine derin bir düşünmedir; oradan ahlaki fikir ve yargıları temellendirmeye ve gerekçelendirmeye yönelik eleştirel bir girişimdir.
Tutarlılık nedir felsefe kısaca?
Tutarlılık, bir ifadenin gerçeklik veya doğruluk açısından diğer ifadelerle aynı niteliğe sahip olması durumudur. Bir ifadenin doğru olarak değerlendirilmesi için tutarlı olması gerekir. Aynı zamanda kendisiyle çelişmeyen bir cümle olarak da tanımlanabilir.
Epistemoloji ne demek kısaca?
Epistemoloji (Antik Yunanca ἐπιστήμη, epistēmē “bilgi” ve -loji) veya bilgi felsefesi, felsefenin bilgiyle ilgilenen bir dalıdır. Epistemologlar bilginin doğasını, kaynağını ve kapsamını, epistemolojik gerekçelendirmeyi, inancın rasyonalitesini ve diğer çeşitli konuları inceler.
Doğruluk nedir felsefe kısaca?
Doğruluk, doğrulanabilir bilginin teorik ifadesidir. Buna göre, var olan hakkında bir ifadede bulunan özne için doğruluk mümkündür. Özne-nesne ilişkisi bağlamında yer alan ve öznenin nesneyi algılama biçimini gösteren bir kategoridir.